Helios 101 - Borgerhout 92

VOOR SUSPENS MOET JE IN DE HELIOS ZIJN

HELIOS A – GEMBO B 101-92 (na verlenging bij 80-80)

Nadat Helios zich met een derde uitoverwinning vorige week mathematisch wist te redden bij Wilrijk, wachtte een ogenschijnlijk gemakkelijke thuismatch tegen het tegen de degradatie vechtend Gembo B. Alles lag nog open want met 4 ploegen gelijk op de laatste plaats wordt het vermoedelijk voor die ploegen bibberen tot de slotspeeldag.
Ogenschijnlijk gemakkelijk, niet alleen omdat een degradatiekandidaat altijd moeilijk te bekampen is maar ook omdat Gembo B kan putten bij de grote jongens van de A-ploeg en met 3 tweede Nationalers in Zottegem stond. De 30 puntenwinst van de week ervoor tegen Okapi B illustreerde de moeilijkheidsgraad van de Zottegemse opdracht.

De wedstrijd startte in sneltempo en Helios met als scorers Stijn Roels, Pieter De Lange maar vooral Didi Verstraete die inspiratie haalde in de aanwezigheid van zijn schoonfamilie, repliceerde telkens gevat op de vlot afwerkende Antwerpenaars. Enig maar wel belangrijk minpunt was de snelle foutenlast van Tim Batjoens die eerst 2 en vervolgens een derde aanvallende fout aangesmeerd kreeg van een ref met vermoedelijk last van de vroege lente. Mede daardoor maar vooral ook omdat de thuisploeg geen 4de en 5de puntenaanbrenger vond evolueerde de score aan de rust in de verkeerde richting. 32-42. En het moet gezegd de mannen van Borgerhout maakten indruk.

IN BASKET IS HET NOOIT OVER

De blauwen starten furieus aan de tweede helft en Laurent De Boel vond zijn precisie onmiddellijk terug. In geen tijd stond het dan ook 38-42 en de Zottegemse aanhang rook bloed en zette zich achter de ploeg. Onur wou niet achter blijven, begon te scoren, rebounden en lukte zowaar een fel toegejuichte coast-to-coast. Illustratie van de Helios drang om ondanks de inzet toch de match te willen winnen. Toch plafoneerde de lokale achtervolging en bij 60-67 na driekwart match was er nog veel werk aan de winkel.

Helios kon evenwel rekenen op de beresterke Stijn Roels en Pieter De Lange (met 31 punten topscorer). Bij 71 -70 werd dan ook voor het eerst sinds de aanvangsminuten opnieuw de leiding genomen met nog 5’ te gaan. De bezoekende aap in de mauw, een zonedefensie, plaatste Helios echter voor dikke problemen en via 71-77 en 74-77 (bom van Pieter) ging het naar 74 -80 met nog 50” te gaan. Hopeloos was het niet want dit was exact de tussenstand tegen Wilrijk op hetzelfde moment en toen lukte Helios nog de verlengingen.

En de leuke geschiedenis herhaalde zich want eerst Pieter en dan Laurent op 11” van het slot, knalden Helios met een bom naast een verbouwereerd Gembo. Dermate aangeslagen dat ze na balverlies de thuisploeg zelfs een kans gaven om het onmiddellijk af te maken maar de fysiek sterke thuisploeg wou nog wat extra kilometers bijtrainen en koos voor de verlenging.

STATISTIEKEN BEVESTIGD IN VERLENGING

In 85% van de gevallen haalt de ploeg die terugkomt het in de verlenging. Tegen Wilrijk eerder op het seizoen bevestigde Helios deze cijfers maar zaterdag was er wel een klein probleempje. Op de bank zaten naast de geblesseerden Domien en Quinten inmiddels ook Stef Van Hoed (knieblessure in 4de kwart) en Tim met 5 fouten. Op het veld telden Stijn, Didi en Onur ook al 4 fouten en had Pieter snel in de vierde verlenging ook zijn vierde. Toch bleven de statistieken overeind. De aangeslagen bezoekers verloren immers naast de bal ook enkele keren hun hoofd en met twee technische fouten (keurig omgezet door ijskonijn Pieter) delfden ze hun eigen graf. Helios won uiteindelijk nog ruim voor een zingende en feestende aanhang en de obligate bak bier voor de centuryscore werd na 2 nieuwe vrijworpen graag aangeboden door Pieter.

Helios bewees na Wilrijk en Gent Hawks dat 6 punten goedmaken in de slotminuut niet eens een mirakel meer is maar je moet het natuurlijk nog altijd doen. Hoopgevend in het vooruitzicht van de halve Finale van de Beker Van Oost-Vlaanderen tegen Ronse is alvast dat Helios na de miskleun in Brugge met scores van 97 (Geel), 102 (Bavi B), 83 (Wilrijk) en 101 (Gembo B) duidelijk haar shotkracht teruggevonden heeft. De blessure van Stef lijkt mee te vallen en Domien doet er alles aan om er binnen een tweetal weken terug te staan. Om het in koerstermen uit te drukken: nog een tandje bij en 18 april belooft een topavond te worden.

B PLOEG GAAT NAAR EERSTE PROVINCIALE

Helios B won haar 11de thuismatch waardoor de promotie naar eerste provinciale mathematisch vast ligt. Ook de titel kan nog want net als Sgolba telt Helios slechts 5 nederlagen en delen ze de leiding. En het kan echt niet spannender want ook in het onderling puntenverschil lossen ze elkaar niet want beiden wonnen hun thuismatch met 69-53 zodat de totaalscore zal beslissen en daar heeft Aalter het voordeel zodat Helios B moet rekenen op een misstap van concurrent Aalter.
Toch al een dikke proficiat aan Helios B met een 2de promotie in 3 jaar.