Helios A 93 - Blue Rocks Ronse-Kluisbergen 99

Het Paasweekend begon in mineur voor Helios Zottegem, toen de A-ploeg in een kolkend eigen huis tegen Blue Rocks Ronse-Kluisbergen de afspraak met de bekerfinale miste. Het had er nochtans lange tijd uitstekend uitgezien. Eersteprovincialer Ronse was met een voorgift van tien punten aan de wedstrijd begonnen, maar een ijzersterk Helios had die kloof binnen de twee minuten weggewerkt. Maar dan dreef een gretig Ronse de pressing op. De wedstrijd werd bitsiger en de bezoekers knokten zich weer in de wedstrijd. Met 21-19 op het bord aan het einde van de eerste periode was alles nog mogelijk.

In het tweede kwart losten de bezoekers Zottegem voor geen vin. Ze plakten op de thuisspelers in verdediging, en werkten aan de overkant keurig af. Zo knaagden ze weer een puntje van hun achterstand af: 44-43 bij de rust.

Meteen na de pauze liep Helios weer mooi uit (57-51), maar eens te meer deed de Ronsese defensieve druk Helios naar adem happen, met een overdosis balverliezen tot gevolg. Tegen spelminuut 25 brachten de bezoekende scherpschutters Blue Rocks zelfs weer aan de leiding (57-58), een probleem dat de thuisploeg pas in de buzzer weer zou herstellen (66-65).

In het vierde kwart leek Laurent De Boel in zijn eentje de wedstrijd te beslissen. Hij begon met een driepunter, nette twee vrijworpen na een vrijwillige fout en gooide nog een driepunter binnen: met 77-69 op het bord, en nog 5 minuten op de klok, leek de wedstrijd gespeeld. Maar dan stak het spook van de balverliezen weer de kop op. Vier bezoekende steals binnen de minuut brachten de Blue Rocks weer langszij en een knappe, hoewel slecht verdedigde driepunter zette hen zelfs op winst (79-81). Onur Yasar zette de bordjes weer gelijk, Ronse scoorde een vrijworp, en Onur deed aan de overkant hetzelfde. Met nog tiental seconden op de klok werd de halve finale een loterij. Een Zottegemse poging rolde over de ring, Ronse pakte de rebound en shotte van op de eigen vrijworplijn naar de andere korf. De fenomenale driepunter in de buzzer miste de bezoekende korf maar op een haar, en Helios Zottegem zag zijn derde thuismatch van het seizoen in een verlenging eindigen.

De vorige twee waren telkens goed uitgedraaid voor de thuisploeg. Maar dit keer waren de voortekenen in het nadeel van Helios. De potige bezoekers voelden zich steeds meer in hun element. De scheidsrechters traden niet altijd even kordaat op tegen het keiharde spel. En Helios zelf wist zich geen houding te geven tegen het groeiende enthousiasme van de bezoekers. Twee balverliezen later stond het plots 85-90, en niets liet veronderstellen dat de Blue Rocks die voorsprong nog uit handen zouden geven. Toen een driepunterpoging van Laurent De Boel mislukte bij 90-96 met nog 47 seconden op de klok, konden de bezoekers het rustig uitspelen. De wedstrijd eindigde op 93-99, en Helios Zottegem zal die felbegeerde finale in eigen huis vanuit de tribune van de Bevegemse Vijvers moeten bekijken.

Wedstrijden voorbije week

  • 18/05/2019

  • G12 Oost-Vldrn Prov. B

    Helios A - BBC Falco Gent A: 0 - 0

  • J16 Land. Min R2 B

    Helios A - BBC Falco Gent A: 0 - 0