Helios A 75 - Strombeek 60

HELIOS A STUNT METEEN en HELIOS B DEBUTEERT MET ZEGE MET KLEINSTE VERSCHIL
HELIOS A – STROMBEEK 75-60
Wat is het verband tussen Helios A en B? Ze kenden beiden een zeer moeilijke voorbereiding. Zo onlogisch is dat niet want de B ploeg is slachtoffer van de blessures van beide ploegen en dat waren er nogal wat. Nog voor er 1 bal gegooid was waren Stef Van Hoed (A) en Pieter-Jan Robaeys (B) al uitgeschakeld. Tijdens de voorbereiding kwamen daar nog Mathieu (A) en Arnaud Troubleyn (A en B) bij zodat de A ploeg quasi de volledige voorbereiding diende te improviseren op de 1 positie.
Eigenlijk is het dan een voordeel dat je onmiddellijk kan beginnen tegen de gedoodverfde titelfavoriet. Strombeek pakt immers uit met maar liefst 4 ex toppers uit 2de Nationale. Nl. Van Gelder, Folens, Swaab en Corthals. Komt daar bij dat op uitzondering van Swaab het niet om mannen op de terug weg gaat, maar late twintigers.
De Heliosfamilie kreeg een eerste boost door de primeur die de vrienden van de B ploeg neerzetten. Onder impuls van een sterke Didi Verstraete wonnen ze met 59-58 het duel der promovendi en dat van Black Hawks die hun vorig jaar nog thuis de titel kostten. Met twee secure vrijworpen op 4” van het einde zetten Didi zelf de kroon op het werk.
De A ploeg die nog alleen Stef Van Hoed miste (normaal kan Stef de komende 10 dagen hervatten na een blessure aan de knie) startte met het vijftal Tim Batjoens, Mathieu, Laurent De Boel, Pieter De Lange en Domien De Somer; Vraag was hoe lang Mathieu het zou volhouden gezien hij niet verder kwam dan 1 oefenpot en 4 trainingen. De opening was in elk geval hoopvol met een 6-0 en een collectief Helios diende wel onmiddellijk de terugkeer van de sterke bezoekers te dulden maar ondanks te veel vrijworpmissers stond na kwart 1 toch maar lekker 23-18 te blinken.
NEUSBREUK JENS VAN YSACKER
Veel minder leuk was evenwel dat Jens Van Yacker binnen de 2 minuten na zijn verschijning op het terrein getrakteerd werd op een bezoekende elleboog. Dat hij zelf de fout kreeg was verwonderlijk maar veel erger was de aangerichte schade want de diagnose van dokter Jens zelf was onverbiddelijk: neusbreuk. De pech wil dus niet ophouden. Pas dinsdag zal geweten zijn hoe lang Jens out is, afhankelijk van de noodzaak van een operatie of niet.
Helios was toch wat van slag door die tegenslag en met een moeilijk af te stoppen Swaab die in andere gewichtscategorie aantreedt namen de bezoekers de rol over 28-33. Helios wou evenwel niet plooien en Tim, Laurent en Pieter zorgden voor hoop aan de rust, 37-36.
Leuke vaststelling dat Zottegem gelijke tred hield met de topfavoriet maar die starte wel verschroeiend in de tweede helft. 37-41. Maar een sublieme Didi spotte met de bezoekende zone en wierp in zjn gekende stijl van op de top een 3 op 3 binnen. Met een 11-0 kreeg gans de zaal bij 48-41 hoop. Maar de ervaren bezoekers verpinkten niet en via 48-48 en 55-55 ging het op 8 minuten van het slot naar 60-55. En Mathieu die draaide intussen vlot mee. Meer zelfs hij dirigeerde de Zottegemse hoop.
Helios viel toen stil en de gasten kropen naar 60-60. Toen was al duidelijk dat ze het mentaal lastig hadden met zoveel tegenstand. Swaab viel uit met een lichte blessure en bij al zijn ploegmaats ging het licht uit toen Helios opnieuw naar 66-60 liep via oa 2 vrijworpen en een net niet bom van Pieter. Een echte bom van Mathieu en een pak vrijworpen van Pieter en Laurent na technische fouten van de nu echt gefrustreerde bezoekers zorgden voor een 15-0 einde en een even onverwachte als verdiende zege. Helios bewees dat je met inzet en engagement een eind ver komt en de bezoekers mogen zich al bezinnen. Dit geeft in elk geval een serieuse boost. Hopelijk valt de breuk van Jens mee en kan Stef snel herbeginnen zodat Helios zich op volle sterkte kan laten gelden in deze sterke reeks.
VOORUITZICHTEN: Zaterdag trekt Helios naar het sterke Brugge dat op verplaatsing meteen de 3 punten pakte. Helios is zeker outsider maar die eerste 3 pakken ze niet meer af en wie weet volgt na stunt 1 gewoon stunt 2.
UNIEKE SAMENWERKING: de twee grootste ploegsportclubs van Zottegem sloegen de handen in elkaar. SV Sotteghem en Helios. Wie een abonnement koopt van de één kan voor 2 matchen gaan kijken naar de ander. Bovendien geeft het abonnement van Helios zowel toegang voor A als B en krijg je 13 consumpties. Te koop voor 75 euro bij alle spelers en het bestuur. Gewoon doen!