Mechelen 69 - Helios 73

PITZEMBURG A – HELIOS A 69-73 5na verlenging bij 62-62)
DUURBEVOCHTEN MAAR GOUDEN PUNTEN
Door de totaal onverwachte overwinning van Erpe Mere tegen topper Gistel Oostende op zaterdagavond moest het voor Helios nog net ietsje meer. Een overwinning zou de Mechelaars met 5 zeges in het directe spoor van de Zottegemenaars brengen. Bovendien stonden de sterren ongunstig want Helios maakte de verplaatsing met 7 spelers door de blessures van Mathieu Troubleyn en Jens Van Ysacker, het voortijdig afscheid van Laurent De Boel en de examens van Brecht Heirman.
De match begon gelijk opgaand en dat zou eigenlijk 45 minuten zo blijven. De lokale topscorer Pauwels nette meteen de eerste 8 punten maar ondervond weerwerk van Domien De Somer 8-8.
Dat bleef zo doorgaan en de 16-15 na 10’ was dan ook logisch met reeds 11 punten van Domien.
De bezoekers startten het best in kwart 2 en via korven van Tim Batjoens, Stef Van Hoed en vrijworpen van Domien stond een eerste kloofje 16-22 op het bord. Van weglopen was echter allerminst sprake want Helios zag sterretjes (en veel!) in verdedigende rebound. Na 26-26 zag het er bij 31 -26 met nog 27 seconden te gaan dan ook dreigend uit maar na twee vrijworpen en een typische Stijn Roels steal (bij de thuisploeg spraken ze van lullig balverlies) stond het aan de rust toch alweer 31-30.
THUISPLOEG OP DE VALREEP NAAR VERLENGING
Enkele aanpassingen in defense leken Helios deugd te doen en omdat een goed regisserende Arnaud Troubleyn zijn eerste van in totaal 3 bommen raak gooide namen de blauwen het commando over. Coach Simon had inmiddels voor de 100ste keer rebound geroepen. Meestal zonder succes overigens, al was het merkwaardig dat Helios wel aanvallende rebounds nam. Van dan af werd de kreet rebound afgewisseld met de ondertussen hese roep geen fouten want kort na de rust liep Domien tegen zijn 4 aan, een lot dat even later ook Tim beschoren was. Maar na een duidelijke loopfout van een niet volledig gezonde Didi Verstraete gooide Arnaud net voor de buzzer van het derde kwart nummer 3 raak en stond het plots maximaal 46-53. De lokale aanhang die de loopfout niet verteerde werd weliswaar door de refs tot de orde geroepen maar de 5de fout van een nochtans aanvallend secure Tim kwam hun dan weer goed uit. Pieter De Lange gooide tegen de lokale zone twee cornershots binnen waardoor Helios aan de leiding bleef maar de thuisploeg kroop toch opnieuw in het zog van een stilaan vermoeid Helios. Na 58-58 en 60-60 met korven van Stef en een tip in van Domien werd het 60-62. Zottegem mocht ingeven in het aanvallend vak na time out, met nog 30” te gaan maar incasseerde de gelijkmaker na (nu volgens de bezoekers lullig) balverlies. De laatste shot van Zottegem ging de Mechelse mist in en Helios ging, nadat het de ganse 2 de helft had voorgestaan met zware foutenlast (Stijn en Domien 4, Pieter en Stef 3)de verlenging in.
KARAKTER REDT HELIOS
Helios mocht beginnen en scoorde het eerste punt na 1 gelukte vrijworp. Veel belangrijker dan dat punt was evenwel dat de thuisuitblinker bij die actie zijn5de fout pakte. Een korf van Stef en 62-65. Nog 3’ en een ondraaglijke spanning. 65-65, 67-67,69-69 met nog 57” te gaan en dan de verlossing via een vrijworp van Pieter, een lay up van Stef met nog 7” te gaan en een vrijworp van uitblinker en topscorer Domien (22 ptn) op 1,5” van het slot.
QUASI GERED
Door deze zege zet Helios een ongelofelijke stap vooruit en staat het zelfs op de zevende plaats. Sgolba (van ex-coach Dirk Temmerman ) en de Pitzemburg moeten nu in de resterende 10 matchen er al 4 meer winnen dan Helios, wat we echt niet zien gebeuren.
Volgende week wacht een nieuwe verplaatsing naar Guco Lier. Na een basketvrij weekend, volgende thuismatch 31 januari tegen Houthalen dat naast Helios op de 7de plaats prijkt.

Wedstrijden voorbije week

  • 18/05/2019

  • G12 Oost-Vldrn Prov. B

    Helios A - BBC Falco Gent A: 0 - 0

  • J16 Land. Min R2 B

    Helios A - BBC Falco Gent A: 0 - 0