BBC Helios KwadrO Zottegem 69 - Houthalen-Helchteren 75

BBC HELIOS KWADRO ZOTTEGEM
VERLENGING NEKT HELIOS KWADRO A
HELIOS KWADRO A – HOUTHALEN B 69-75 (65-65)
Na een wisselvallig verlopen voorbereiding (de laatste 3 tegenstanders zegden af wegens te veel gekwetsten) miste Helios KwadrO in haar openingsmatch Matthieu Troubleyn wegens een spierscheurtje in de kuit en Bart Vandermeersch omwille van een buitenlandse beroepsverplaatsing.
De kern van Zottegem is nu wel breed maar Matthieu en Bart spelen wel beide op de guard. Broer Arnaud nam die taak voor zich. Met ook nog Tim Batjoens, Domien De Somer, Stef Van Hoed en nieuwkomer Anthony Vervisch in de basis begon de thuisploeg aarzelend. Maar na twee korven van de bezoekers nam Helios KwadrO het onder impuls van een sterke Tim Batjoens over. Na een maximale 20-11 was er een korf on the buzzer van Arnaud nodig om bij 22 – 16 een eerste keer te gaan rusten. De match was intensief met twee agressieve verdedigingen maar terwijl Helios KwadrO vooral inside scoorde deden de Limburgers dat vooral met bommen en fastbreaks.
In het tweede kwart een vergelijkbaar spelbeeld en al snel werd duidelijk dat details deze match zouden beslissen. De enorm snelle bezoekers met een aantal van de grootste talenten van de provincie kwamen terug op Helios bij wie Anthony nu de beste man was maar toen bij 28-28 op 3’ van de rust een bewonderenswaardige Arnaud uitviel met een gekloven wenkbrauw zag het er voor de thuisploeg bepaald slecht uit. Maar niets is voorspelbaar. Anthony bewees ook op de guard uit de voeten en vooral handen te kunnen en er werd gedraaid bij 32-28.
MATCH DUURT 9 SECONDEN TE LANG
Helios KwadrO greep de bezoekers onmiddellijk bij de nek en diepte de kloof onder impuls van Didi Verstraeten en Arnaud met tape uit tot 38-30. Een gemiste lay up leidde tot een bezoekende bom en in plaats van een tienpunten kloof was de voorsprong net de helft. Van toen af kregen we een 15 minuten durend scenario waarin de blauwen er niet in slaagden verder dan 6 punten uit te lopen en de bezoekers bleven hangen op 2 punten. Wie dacht dat de jonge leeuwen mentaal zouden kraken of dat hun pivot zou plooien onder de foutenlast had het mis. Omdat Helios KwadrO op de verkeerde moment enkele gemakkelijk korven miste stond het op 38” van het slot plots 63-63. Na een time out trok coach Simon de juiste kaart en Didi scoorde spectaculair 65-63 maar omdat de bezoekers toch zo cool bleven leek bij 65-65 met nog 9” te gaan de verlenging een feit. De laatste thuisshot werd gemist en 5 extra minuten moesten de beslissing brengen.
DOODSTEEK IN DE VERLENGING
Statistieken tonen aan dat de ploeg die de verlenging afdwingt na achterstand in 4 van de 5 gevallen wint. En helaas werd deze waarheid bevestigd. Helios KwadrO miste haar 3 eerste aanvallen en de Limburgers scoorden een 3 op 3 waaronder een bom. Boeken toe en volgende week beter. Zottegem speelde zeker geen slechte partij maar het geluk koos deze keer de andere kant. Volgende week op Gembo Borgerhout volgt hopelijk onmiddellijk de revanche.