Borgerhout 60 - BBC Helios KwadrO Zottegem A 68

MATCH KANTELT NA RUST
HELIOS KWADRO WEER OP SCHEMA
GEMBO B – HELIOS KWADRO A 60 -68
Na de thuisnederlaag na extra- times op de openingsspeeldag mocht Helios KwadrO nu de toekomst van het Antwerpse basket in de ogen kijken. Voor het derde seizoen op rij mochten de blauwen hun “buitenshuiscampagne starten in Borgerhout. Na dubbele winst kon Helios KwadrO aantonen dat alle goeie dingen uit 3 bestaan. De bezoekers recupereerden alvast hun guards Matthieu Troubleyn en Bart Vandermeersch.
Beide ploegen scoorden alvast vlot in de aanvangsfase. Omdat Zottegem collectief net iets secuurder acteerde was 19-22 logisch na een kwart wedstrijd. Toen viel even wel al op dat de piepjonge thuisspelers bijzonder snelle en wendbare beentjes hadden en dat de man to man defense van Helios KwadrO regelmatig op snelheid gepakt werd. In het tweede kwart werd dit feit alleen maar dik onderstreept en een iets mindere periode in de afwerking volstond voor de thuisploeg om over te nemen. Aan de rust zag het er dan ook niet echt rooskleurig uit 39-34. Een match wordt doorgaans gewonnen in defense en als je er uit 80 moet maken dan keer je zelden naar huis terug met de 3 punten.
ZONEVERDEDIGING BRENGT DE OPLOSSING
Coach Simon Castelain dacht er duidelijk ook zo over en schakelde over op zone. Dit betekende iets meer help in defense en via een reboundoverwicht, enkele fastbreaks een toegenomen agressiviteit na de inbreng van Matthieu en een secure Anthony Vervisch nam Helios het heft in handen. 48 -53 na 3/4de match oogde beloftevol.
Nadeel van een zone is dat ze doorgaans maar een beperkte bruikbaarheid heeft. Slechts 9 punten geïncasseerd in kwart 3 is natuurlijk top maar zou dit lang genoeg houden. Het antwoord is ja want uiteindelijk scoorden de Antwerpenaars slechts 21 punten in de tweede helft en Helios KwadrO die haar productie mooie verdubbelde en met 4 spelers in de dubbele cijfers vooral collectief sterk was, won dan ook nog vrij vlot.
VOORUITZICHTEN
Deze eerste (uit)zege zal hopelijk rust brengen en de trein op de rails zetten. Zaterdag komt het puntenloze Sgolba op bezoek met Heliosboegbeeld Dirk Temerman aan het sportieve roer. Dirk mag best nog heel veel matchen winnen met Aalter maar toch liefst zaterdag niet. Het leidt evenwel weinig twijfel dat ook hij zich zal willen herpakken na de toch ietwat onverwachte thuisnederlaag tegen Wilrijk.

De B ploeg wint ook zijn match tegen Melsele met 57 - 64