Tongeren 82 - BBC Helios KwadrO Zottegem 65

FOUTENLAST NEKT HELIOS KWADRO IN MONEYTIME
TONGEREN A –HELIOS KWADRO A 82-65
Waarom klagen over een ritje van 140 km als Tongeren-Langemark er nog 80 meer is? KwadrO miste Arnaud Troubleyn met een bilkwestsuur maar reçupereerde Stef Van Hoed en die wou zijn aanwezigheid dik in de verf zetten. Een korf van Tim Batjoens en een vrijworp van Thieu Troubleyn in het eerste kwart. De rest nam Stef voor zijn rekening. Net voldoende om Helios na 10’ aan de leiding te helpen. 14-15
Na een time out van de Limburgers werd Stef geviseerd maar omdat zijn taak overgenomen werd door Anthony Vervisch en Helios zeer secuur verdedigde stonden de bezoekers weliswaar nipt maar toch aan de leiding. De zenuwachtige thuisploeg pakte dan een technische fout wegens herhaaldelijk gezeur maar sloten de eerste helft af met 7 fouten, technische inkluis, tegenover 12 voor Helios KwadrO. Aan de rust was alles te herdoen met 30-30 maar Mathias Seghers stond al met 3 streepjes achter zijn naam en dat op weinig meer dan 3 minuten speltijd.
THUISVOORDEEL BESLISSEND
In het begin van de tweede helft kende Helios haar beste periode. Een bedrijvige Thieu lukte een aantal drives. De stilgevallen Stef begon weer te scoren en de refs lieten zich gelden met een 5-0 foutenlast na 25’ in het voordeel van Helios Kwadro.De snelle cijferaar onder de lezers weet dat het dan 12-12 was over de volledige match. De bezoekers liepen uit naar 40-47 maar tot zover het goeie nieuws want de druk van de thuisploeg, ook op de refs, was enorm en in één ruk en 6 bezoekende fouten en 4 loopfouten later, stond het 52-49 na drie kwart match.
Toch lieten onze Zottegemenaars zich niet gaan en na 52-51 en 54-53 na 32’ kroop er weer hoop in de bezoekende supporters rangen. Die bleek evenwel ijdel want met 3 opeenvolgende thuisbommen en nieuwe bezoekende fouten, waaronder de vijfde voor onze torens Mathias en Domien De Somer, werd de definitieve kloof 64-53 gemaakt. De laatste 5 minuten werden rond gemaakt in een feestende Tongerense sporthal want de thuisploeg maakte op die manier haar 4 op 4 rond. Absolute uitblinker was Soeveryns, neef van de vroegere bondscoach , die er 39 nette. Hij scoorde op alle manieren maar vooral ook van op de vrijworplijn want de 15-27 foutenverhouding gaf hem daar alle kansen toe. Een dubbel gevoel na de match heerste bij de blauwen. Voldoening dat men gelijke tred kon houden met een ongeslagen Tongeren maar frustratie dat men dit uitgedund niet kon houden tot het einde.
VOORUITZICHTEN
Naast Tongeren is nog 1 ploeg ongeslagen namelijk Bornem. Met de tweede van vorig jaar wacht KwadrO een zeer zware klus maar in eigen huis kan Helios soms veel en vorig jaar beten de Brabanders ook in het zand. Bakt onze Zottegemse baskettrots zaterdag een koekje van dezelfde deeg?

De B-ploeg verliest op Erpe-Mere (uitslag 86-82).