Houthalen 54 - Helios KwadrO 61

STUNT IN LIMBURG
HOUTHALEN B – HELIOS KWADRO A 54-61
Mission impossible denk je dan als je op vrijdagavond zonder Tim Batjoens ( kuit), Bart VDMeersch (elleboog), Anthony Vervisch (enkel) met 7 spelers hals over kop vertrekt voor een trip van 130 km enkel. De vrijdagsfiles als leuk kerstcadeau er gratis bij. Zeven wordt 6 (het verhaal van de tien kleine…..) als Stef Van Hoed belt dat hij ziek is en verstek moet laten.
Enig voordeel: iedereen weet dat hij veel zal spelen en er het beste van maken is de enige optie. KwadrO miste alvast haar start niet en die verdienste mocht 1 man opeisen. Didi Verstraete (al heel het seizoen goed op dreef) knalde zijn eerste 6 shots van halve afstand binnen. Gevolg was dat Houthalen maximaal met 1 puntje leidde en dat het wanneer hij hulp kreeg van de Troubleyn Brothers (Thieu met vrijworpen en Arnaud met 2 keer een korf + bonus) de score via 11-12, 11-18 en 13-23 (na kwart 1) evolueerde naar 13-27. Bij 22-27 zag het er een pak minder uit maar met nu Pieter De Lange aan het kanon en een plots in aanvallende rebound dominante Domien De Somer hoopte Helios terecht bij 22-35 aan de rust.
KRAKEN JA, BARSTEN NIET
Na de pause hetzelfde vraagstuk als vorige week. Of ze komen terug of KwadrO bouwt een dikke kloof uit. Zaak was nu vooral ook, kunnen de bezoekers het fysiek blijven belopen tegen al dat Limburgs talent waarvan 8 van de 9 spelers nog jeugdspeler zijn. Zelfde antwoord ook als vorige week. Ook nu schoten de Zottegemenaars het best uit de startblokken. Nog een beetje voortdoen dacht Domien en na 2 nieuwe korven van hem stond het 22-40. De twintiger rolde na een tipin van dezelfde Domien tergend traag over de ring. Ook nu hield Helios de thuisploeg minuten van een score af maar, hoe kan de vergelijking over 2 weken zo treffend zijn, ook nu repliceerde de tegenstander met 4 opeenvolgende bommen. Omdat KwadrO de vermoeidheid nu toch begon te voelen, behalve Arnaud want die weet niet wat dat is, zag het er na drie kwart match, bij 41-48 niet bepaald rooskleurig uit. En dat was het al zeker niet na een nieuwe thuisbom en 44-48. Met nog volle 9’ te gaan worstelde de Heliosgemeenschap met een déjà vue gevoel. De heenmatch ging immers verloren na verlengingen nadat KwadrO 39 minuten de leiding had. Gelukkig geen zelfde scenario deze keer. Didi werd na enkele minuten rust van de bank gehaald met de duidelijke opdracht, scoren. Hij bedankte voor zoveel druk met een 3 op 3 en de 44-53 en 48-57 gaf extra zuurstof.
De slotminuten waren zenuwslopend maar dichter dan 54-59 met nog 38” te gaan kwamen de bezoekers niet meer. Met vrijworpen legden Didi en Pieter de eindscore vast en was de eerste grote stunt, op bezoek bij de tweede, een feit.
Dikke pluim aan alle Heliossers. Een herboren Domien, een efficiente Pieter, een zowel in aanval als in verdediging superieur reboundende Mathias Seghers, Matthieu en Arnaud die tegen een 40’ aan een stuk op hun huid zittende jonge tegenstander nauwelijks een bal verloren en samen voor 23 punten zorgden. Didi maakte er 21 op ziin eentje en werd opnieuw topscorer maar voor eenmaal komt de pluim van de match aan coach Simon Castelain toe die zijn ploeg met succes 40’ zone liet spelen daardoor slechts 1 fatsbreak toe stond, de rebound domineerde, niet in foutenlast geraakte en ook met die verdediging de tegenstander vastpinde op 54 punten.
BELANGRIJKE BEKERMATCH VOOR HELIOS KwadrO B
De A ploeg heeft nu 2 vrije weekends (relatief want op zondag 3 januari wordt geoefend op Asse –Ternat. De B ploeg speelt evenwel in de kwart finale van de Beker Van Oost –Vlaanderen op 2 januari in de Helios om 19 uur tegen buur Houtem voor een plaats in de halve finale. Lastig maar niet onmogelijk voor onze met Didi, Arnaud, PJ Van Robaeys, Brecht VD Stichele en Andrija Soldo aangevulde juniors. Fans allen op post voor deze kraker!