Helios KwadrO B 62 - Houtem 68

HELIOS KWADRO B ONDERUIT IN SLOTMINUUT IN BEKERDERBY
HELIOS KWADRO B – HOUTEM A 62-68
Bekerbasket op tweede nieuwjaarsdag. Het was een open vraag of feestend Zottegem dit zou pruimen. Een volmondige ja zorgde voor een volle en sfeervolle Helios. Beide ploegen startten eerder nerveus aan deze partij. Tal van oorzaken zijn mogelijk. De bubbels van de voorbije dagen, het belang van de match, het derbygevoel of een onkundige leiding. Gevolg was dat er bij de aanvang nauwelijks gescoord werd en het wachten was tot 10-14 vooraleer Houtem een klein kloofje kon slaan.
Door de overvloed aan fouten zaten beide ploegen al snel aan 5 fouten waardoor het spel al te vaak stillag voor vrijworpen. . Door deze strategie dienden beide ploegen vaak te wisselen en daaruit bleek verwonderlijk genoeg dat Helios B met PJ Van Robaeys, Jens Ryde, Bob Dikanda en Mathias Vandenberge over de beste bank beschikte. Van op de bank zagen Didi Verstraete, Arnaud Troubleyn en Andrija Soldo hun ploeg het commando overnemen en aan de rust leiden met 32-26.
DUBBELTJE VALT AAN BEZOEKENDE KANT
Het derde kwart, met nu wel weer de vaste waarden op het terrein bracht aanvankelijk bevestiging van het slot van de eerste helft. Met vrijworpen van Brecht Heirman, drives van Arnaud en rebounds van Didi Verstraete bouwde KwadrO de kloof nog iets verder uit. 50-42. Tot wanneer de Gentse afdeling van Okra het welletjes vond en Didi Verstraete met 2 nieuwe denkbeeldige fouten (nummer 3 en 4) in 1 aanval voor lange tijd naar de bank stuurden. De bezoekers waren er als de kippen bij om de kloof van 8 punten te dichten en bij 51-52 na kwart 3 zelfs de leiding te nemen.
Zonder haar topscorer zag het er beroerd uit voor Helios maar de ploeg toonde ontzettend veel wilskracht en na 54-57 maakte Andrija met een bom opnieuw gelijk. Ondertussen zat Didi al definitief op de bank met een nieuwe fout die opnieuw slechts 1 man gezien had. Want zijn collega had al geblazen voor een loopfout die ook het voltallige publiek gezien had. Onder impuls van een bewonderenswaardige Arnaud nam Helios met nog 2’ te gaan zelfs opnieuw de leiding over. 61-60. Beide ploegen scoorden dan 3 opeenvolgende aanvallen niet en het was Bart De Keyzer die met een korf plus bonus Houtem definitief op de goeie weg zette. 61-63. Onze goeie grijze vriend slaagde er in de laatste minuut nog in om een fout te fluiten tegen Houtem zonder dat de bal in het spel was en een driepuntpoging van de thuisploeg af te fluiten omdat de bal alleen volgens hem de achterkant van het bord geraakt had. Maar deze beslissingen brachten de bezoekende zege niet meer in gevaar.
Niets zegt dat Helios met een kundige leiding wel gewonnen had maar voor beide ploegen en hun aanhang was het allicht wel een leukere avond geweest.
MATCHBAL: geschonken door het jongeren café Rock en Roel uit de Vestestraat te Zottegem.