Helios KwadrO Zottegem 72 - Leuven 64

ONMOGELIJK BESTAAT NIET
HELIOS KWADRO MET PRACHTPRESTATIE EN STUNT
HELIOS KWADRO A – LEUVEN B 72 – 64
Hoe zuur verliezen kan zijn ondervond Helios A vorige week op Brugge. Veel hoop op revanche was er echter niet want voor de eerste thuismatch kwam promovendus Leuven op bezoek, de kweekvijver van de eersteklasser. Zij hadden op de openingsspeeldag Hansbeke met 91 – 57 van het parket geveegd. Nochtans Hansbeke ook geen prutsers. Commentaar van de aanwezigen op die match: Leuven is onklopbaar al speel je de match van je leven.
Helios begon alvast snedig en omdat Thieu Troubleyn en Giel Eeckhout compleksloos en nauwelijks zonder te missen respectievelijk 7 en 8 punten binnen gooiden leidde KwadrO op 4-5 na, doorlopend. Met twee korven van een herboren Tim Batjoens en een tip in van absolute uitblinker Domien De Somer zorgde dat voor 22-18 na het eerste kwart. Je koopt er niets voor maar het vertrouwen was er in elk geval bij Helios.
Maar we hadden het beste nog niet gezien. De blauwen slaagden er nu ook in om de atletische, jonge en snelle bezoekers defensief klem te zetten. En omdat ze collectief bleven scoren en Domien de rebound beheerste dachten we bij 29-18 en 31-21 te dromen. Maar geen minuut later stond het wel 33-28 want het minste concentratieverlies tegen de pressende Brabanders leidde tot een bliksemsnelle tegenkorf. Via Thieu ging het evenwel weer naar 41-32 en toen de bezoekers met nog 5 seconden te gaan een laatste aanval starten zagen we een typische Stijn Roels steal en werd er gerust bij 43-32. Net als in Brugge dus een ruime voorsprong aan de rust met een op zeer hoog niveau acterend Helios. Foutenlast was er niet maar was er niet al te gulzig met energie omgesprongen.
VOLLEDIGE TWEEDE HELFT NAGELBIJTEN
Het leek het tweede te gaan worden want in geen tijd stond het 45 -40. Maar met een super Domien met tip ins en vrijworpen stond het kort nadien toch alweer 54 -42. KwadrO leek dan toch te kraken op het eind van kwart 3 dat gehaald werd met 54-49. D druk van de bezoekers op de kleine mannen was gigantisch maar als de thuisploeg de bal bij Tim of Domien kreeg waren er mogelijkheden. Gelukkig bleef Helios strijden als bezeten en dienden de bezoekers te vechten voor elke korf. Afwisselend Thieu en Stijn plakten als een postzegel op de bezoekende vedette Sissoko.
FEEST IN SLOTFASE
Het vierde kwart was niets voor hartlijders. Zottegem zorgde voor 56-49 maar Leuven voor 56-53. Bij 66 – 57 leek het in de pocket maar omdat een aantal ballen van Domien en Tim er net niet in maar over gingen stond het na twee gemiste KwadrO vrijworpen plots 66-63 en nog 1’04”.
Iedereen op de tribune smeekte om geen tweede Bruggescenario en de goden luisterden. Stijn gooide nu wel 2 vrijworpen raak en Anthony Vervisch lukte er zelfs 6 op 6 want de jonge bezoekers maakten fout na fout om in balbezit te geraken. Wanneer Anthony dan met nog 13” te gaan met een gewone korf voor 72-62 zorgde ontplofte de Helios en vielen de fans in elkaars armen. Een onwaarschijnlijk vechtend Zottegem zorgde voor de stunt van de speeldag en gaf zichzelf niet alleen een onverwachte bonus maar ook een dikke portie zelfvertrouwen. De architect van dit blok Simon Castelain maakte na de beslissende korf van Anthony een vreugdesprong zoals in zijn fitste jaren en dat zijn intussen toch al vage herinneringen. Lang geleden dat de Zottegemse fans nog eens zo’n intense match mochten beleven. Te plaatsen in het rijtje Geel en Strombeek.
VOORUITZICHTEN
Met het gedegradeerde en fel versterkte Baasrode wacht niet alleen een eerste derby maar ook een nieuwe zware uitmatch. Ex Heliosser Onur Yassar wacht ons ongetwijfeld vastberaden op. Normaal moeilijk haalbaar maar na zaterdag durf ik het woord onhaalbaar nauwelijks nog neerschrijven. Laat het ons maar bij de clichés houden: alles moet gespeeld worden en we hebben niets te verliezen.