Helios KwadrO Zottegem A 89 - 71 Willebroek B

HELIOS KWADRO A AL FREEWHEELEND NA VERSCHROEIENDE START

KwadrO had na 2 nederlagen (zwak thuis tegen Sgolba, hoopgevend op leider Gistel) geen keuze. Winnen betekende aansluiten bij de grote groep met 3 overwinningen en middenmoot (waaronder de tegenstander van vandaag) of verliezen en alleen voorlaatste blijven. Matthieu Troubleyn deed weer mee maar startte op de bank.
Geen nood evenwel want de basisvijf had de opdracht meer dan begrepen en na 5-5 met een eerste bom van Giel Eeckhout ging het in één ruk naar 16-5. Giel had er toen al een tweede driepunter in gejaagd en Didi pakte uit met een 2 op 2. Omdat ook Tim Batjoens scoorde, Stijn Roels een bom gooide en Anthony Vervisch met een 2 op 2 bewees terug te zijn ging de score via 26-11 op naar 35-16 na het eerste kwart. Velen wreven zich in de ogen, niet in het minst coach Simon Castelain. Wat was er gebeurd met het anders soms zo moeilijk scorende Helios? Wellicht was dit het beste kwart van de laatste 5 jaar.
Helios scoorde het eerste punt van kwart 2 en de twintiger stond toen al op het bord. Geen minuut later stond het 40-16, wat later het maximale verschil bleek te zijn. De bezoekers uit de Duvelstad deden nu beter mee en Domien De Somer die Tim (2 fouten) was komen vervangen had alle moeite van de wereld om de tot aan de hemel reikende maar statische pivot Smulders van de bezoekers uit de bucket te houden. Qua gewicht was de strijd evenwel te ongelijk en toen Domien dan ook nog eens in de aanvallende rebound bestraft werd was het al zijn 4de fout. Zwaar, mogelijks onterecht maar niet inconsequent van de refs die het zeer kort hielden aan beide kanten. Met Tim en Didi op 2 fouten en Domien op 4 en een 55-40 ruststand lag de match in een voor Zottegem gunstige plooi maar was hij nog niet volledig gespeeld. De bezoekers van hun kant telden 3 man met 3 fouten.

NIEUW BLITSSTART VELT DEFINITIEF VERDICT
Nu ook schoot Helios het best uit de startlokken en met de 4de bom van Giel, scores van Didi en Anthony en een steal en score van Stijn stond na 3 minuten opnieuw die 24-puntenkloof op het bord. Toch bleef de thuisploeg afzien in de rebound. Met aanvallende rebounds en driepunters vochten de bezoekers zich opnieuw in de match, maar de 72-58 score oogde gevaarlijker dan dat ze in feite was want Smulders was leeggespeeld en de foutenlast begon door te wegen. Een nieuwe 8-0 van KwadrO tekende 80-58 op het bord na drie kwart wedstrijd.
Het laatste kwart leek een formaliteit maar het was belangrijk dat Helios een grote kloof behield want bij gelijke stand is het onderling puntenverschil bepalend. De blauwen kweten zich voorbeeldig van hun taak. Jens Ryde mocht invallen nadat ook Tim tegen zijn 4de fout aanliep maar ook dat bracht het verschil niet in gevaar. Helios was terecht tevreden en de bezoekers hadden het begrepen. Na de nederlaag in het 6 punten duel tegen Aalter won Zottegem een belangrijke veldslag en met ruim verschil.
Het seizoen is één derde weg en op zwak broertje Mere na hebben alle ploegen al minstens 3 keer gewonnen. Op de voorlaatste plaats prijken nu 5 ploegen, of de negende is ook de voorlaatste. Het wordt boeiend maar de verbetenheid die KwadrO al het ganse seizoen kenmerkt, laat absoluut het beste verhopen.

VOORZUITZICHTEN
Donderdag 27 oktober speelt Helios voor de Beker van Oost-Vlaanderen op vierde provincialer Denderleeuw B. Ondanks de 20 punten voorgift mag men zich niet laten verrassen. Op zaterdag volgt dan één van de twee echt verre verplaatsingen (naast Houthalen) Turnhout. Deze pakken als één van de weinige ploegen uit met twee zware centers. Het wordt weer knokken in rebound maar als het kanon even goed afgesteld staat als deze week is er misschien toch iets mogelijk.