Wilrijk 39 - 67 Helios KwadrO Zottegem

DE STUNT VAN HET WEEKEND

Je denkt dat je na 42 jaar in het basket alles meegemaakt hebt en dan blijkt op een zaterdagavond in december dat het toch niet zo is.
Even de feiten. Red Vic Wilrijk won voor de korte break met een twintiger bij het thuis haast onklopbare Leuven. Het won 4 van zijn laatste 5 wedstrijden en kan uitpakken met de broers Foerts die met een dubbellicentie ook voor eersteklasser Brussels spelen en de avond voor de match nog speelden op Charleroi. Helios daarentegen stond met de rug tegen de muur want in geval van een nederlaag zou de match thuis tegen Ronse noch min noch meer een degradatieduel worden op leven of dood.
Bovendien diende KwadrO het te doen zonder Tim Batjoens (werk) en Arnaud Troubleyn (bloedstoting scheenbeen) en was het nog maar de vraag of de kuit van Domien De Somer zou houden na een spierscheur. Gelukkig werd Thieu Troubleyn nog maar eens bereid gevonden om zijn pensioen uit te stellen. Wilrijk was voltallig.
De kaarten lagen blijkbaar niet zo gunstig. De match startte rommelig maar na en tweetal minuten hadden Didi Verstraete, Stijn Roels en Giel Eechout de juiste afstand gevonden. Vooral Didi gooide van overal raak en de andere zagen hun bom met het bord binnengaan. De goden hadden het blijkbaar ook begrepen dat de blauwen een beetje steun verdienden. Aangezien de broers de overgang van de Spiroutempel met zijn 7000 plaatsen naar de nauwelijks bezette zaal van Redvic blijkbaar niet goed verteerd hadden stond het na 7’, 2-14. Thieu verving Giel op voortreffelijke wijze en na 1 kwart hadden de blauwen een mooi spaarpotje. 10 – 20.
En de hoop groeide in de Zottegemse spelers- en supportersharten. Didi deed gewoon verder en Selim De Zutter kwam sterk in. Domien dwong Jonas Foerts tot een figurantenrol wat hem frustratie en nog voor de rust 3 fouten opleverde. KwadrO stoomde door en bij 15-35 na 17’ was de twintiger een feit. Met twee korven van Anthony Vervisch gingen we rusten met een surrealistische 17-39. Dit mogen we nooit meer afgeven pompten de spelers elkaar moed in.
NA RUST NOOIT MEER IN DE PROBLEMEN
Geen foutenlast bij Helios. De kuit van Domien die het hield en Giel en Stijn die al behoorlijk wat minuten rust gekregen hadden. Nu de start niet missen en de tweede uitzege van het seizoen kon gestalte krijgen. Selim scoorde de eerste van de tweede helft maar na twee korven van Wilrijk en een gemiste lay-up van Helios dreigde bij 24-41 toch een doemscenario. Geen nood evenwel, de thuisploeg bleef zich vastlopen in de KwadrOdefensie die sloot als een bus en hun bommen bleven de juiste richting missen. Ze begonnen nu bovendien ook vrijworpen te missen. Na het derde kwart bij 26-51 mocht het dan ook niet meer mislopen. Maar de mooiste twee fases van de bezoekers hadden we nog te goed. Eerst zorgde Didi (hij zou er 28 netten) met een bom voor 34-62 en na een nieuwe misser van de thuisploeg zorgde Domien met een van coast-to-coast (voor degene die de NBA minder volgen, de rebound nemen, het volledige veld oversteken en scoren) voor de dertiger. Jonas Foerts pakte daarbij zijn 5de fout en uitte zijn frustratie over zijn gemiste match met een technische fout.
Noach Van Wayenberge en Aaron De Troyer mochten de laatste drie minuten volmaken en aangemoedigd door een dolle bank meegenieten van de strafste uitslag uit mijn 42 jaar jonge basketleven.
VOORUITZICHTEN
Helios ontvangt Ronse dat het rechtstreeks duel van Willebroek verloor en op de weinig benijdenswaardige voorlaatste plaats prijkt. Het belang van deze derby kan moeilijk overschat worden. Mits thuiswinst neemt KwadrO twee overwinningen voorsprong op Ronse en schuift het naar de middenmoot. Bij een nederlaag is alles te herdoen en wacht een zware terugronde. Zelden had een match zo’n impact op het verder verloop van de competitie.

Wedstrijden voorbije week

  • 18/05/2019

  • G12 Oost-Vldrn Prov. B

    Helios A - BBC Falco Gent A: 0 - 0

  • J16 Land. Min R2 B

    Helios A - BBC Falco Gent A: 0 - 0